2022-04-04 14:36:04• hírek • Bede Emőke

Erőszakos élettársa miatt riasztotta a rendőrséget egy szatmárpálfalvi nő

Képünk illusztráció. Forrás: Flickr.com / Marco Verch
Képünk illusztráció. Forrás: Flickr.com / Marco Verch

Április 2-án arról értesítette egy 41 éves, szatmárpálfi nő a rendőrséget, hogy 39 éves élettársa megütötte őt.

A hatóság emberei a férfival szemben családon belüli erőszak elkövetése miatt vizsgálatot kezdeményeztek, továbbá a nő és gyermekei védelmében kiállítottak egy ideiglenes távoltartási végzést, melynek értelmében a bántalmazónak legalább 100 méteres távolságot kell tartania a nőtől és kiskorú gyerekeitől.


Az ügy kapcsán kiadott közleményében a hatóság hangsúlyozza, hogy minden olyan fizikai, szexuális, pszichológiai, gazdasági, szociális vagy vallási bántalmazás, mely családi környezetben, jelenlegi vagy volt házastársak / élettársak között történik, családon belüli erőszaknak minősül, függetlenül attól, hogy az áldozat együtt él-e még az agresszorral vagy sem. Ilyen tekintetben pedig a rendőrségnek már 2018 decemberétől meg van arra a lehetősége, hogy a bántalmazást elszenvedő fél védelmében ideiglenes távoltartási végzést állítson ki.


Mint nyomatékosítják, a családon belüli bántalmazás áldozatainak tudatosítaniuk kell, hogy az, ami velük történik, nem normális, épp ezért nem szabad elfogadni a helyzetet, hanem azonnal segítséget kell kérni a hatóságoktól. Amennyiben bárki fenyegetve érzi magát, kérheti az ügyben eljáró rendőrtől, hogy állítson ki egy ideiglenes távoltartási végzést, ezzel öt napra eltávolítva a „családi fészekből” a bántalmazót. Amennyiben a végzésben foglalt tiltások bármelyikét megszegi az elkövető, úgy a 217/2003-as törvény értelmében bűncselekményt követ el. Annak érdekében pedig, hogy a hatóság valóban hatékonyan felléphessen az agresszorral szemben, fontos, hogy az áldozat ne vonja vissza a már megtett feljelentést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: